Alfalfa - sušená šťáva vojtěšky

Alfalfa, botanicky Medicago sativa (česky vojtěška) v podobě sušené, čerstvě vylisované šťávy je 100% přírodním produktem bohatým na vitamíny (včetně A, B6, B12, C, D, E, K), stopové prvky, řadu minerálů (vápník, železo, hořčík, fosfor, sodík, draslík a křemík), aminokyselin, chlorofyl a bílkovin. Vysoké hodnoty živin jsou v rostlině obsaženy díky až několik metrů dlouhým kořínkům. Jako podpůrný prostředek se v různých kulturách používal doslova po tisíciletí s výbornými výsledky a byl právem nazýván otcem potravin. Ne všechny produkty na trhu jsou stejně kvalitní. Produkty, které po rozmíchání tvoří na dně sedlinu, jsou vyrobeny z mletého sušeného sena vojtěšky, a proto z hlediska vstřebávání živin mají podstatně nižší účinek. Je třeba si vybírat produkt čerstvé vylisované šťávy, která je následně za nízkých teplot sušena do formy jemného prášku. Tento se nejlépe v šejkru zcela rozpustí.

Rostliny, jež se pěstují k výrobě sušené šťávy se pěstují bez použití pesticidů a herbicidů. Sušená šťáva Alfalfa podložena certifikáty z výroby splňuje požadavky na zachování veškerých živin při výrobě. Neobsahuje žádný lepek, ani nestravitelnou vlákninu. Je vyrobena z lístků sklizených jako mladé. Hned po sklizni je šťáva vylisována a následně usušena za nízkých teplot pro zachování veškerých enzymů. Je 100% organická a po celou dobu výroby nejsou přidávány žádné látky (výrobce tuto skutečnost uvádí na etiketě). Kvalitní sušená šťáva Alfalfa není pasterizována ani jinak konzervována. Celý proces výroby nepřesahuje více než 2 hodiny. Díky tomu nedochází ke znehodnocování přítomných živin. Výsledkem je 100% čistý a nepasterizovaný prášek, plný enzymů, vitamínů, stravitelných minerálů, stopových prvků, ze kterého se živý nápoj připravuje.

Alfalfa obsahuje množstvní enzymů, které aktivně ovlivňují trávící proces, eliminuje trávící potíže a snižuje kyselost v trávicím traktu. Má antioxidační účinky a působí v těle protizánětlivě. Alfalfa reguluje funkci jater a ledvin, pomáhá udržovat správnou hladinu cukru v krvi, podporuje růst kostní tkáně, reguluje střevní mikrofloru. V Indii je tradičně používána při revmatických bolestech a otocích. V Číně je vyhledávána pro léčbu vředových chorob a při nechutenství. V užíváni Alafalfa se doporučuje dělat přestávky (např. 3 měsíce užívání, 3 týdny pauza).

Bylo zjištěno, že díky obsahu saponinů snižuje cholesterol v krvi a tím snižuje riziko kardiovaskulárních a cévních chorob. Účinně detoxikuje organismus. Sušená šťáva Alfalfa se může kombinovat se sušenou šťávou Mladého ječmene v poměru 50:50. Alfalfa je pro svůj obsah živin právem nazývána superpotravinou.


Pozitivní účinky na lidský organismus


Výzkumy a studie Alfalfa

V roce 1994 se v Rusku patentovalo podávání Spiruliny nemocným dětem po ozáření z Černobilu. Hodnoty radionuklidů se u nich snížily o 50%, alergická citlivost na podněty z okolí se normalizovala.

Skupina Carnegie Institute, World Bank, FAO doporučila Spirulinu jako nejvýživnější potravinu na planetě a to hlavně díky množství proteinů, které je mnohem vyšší než u hovězího masa.

Podle Citybizlist.com užívají pravidelně Spirulinu američtí a čínští atleti pro zvýšení výkonu, pro rychlejší rekonvalescenci po námaze.

Podle UN Food a Organizace Agrikultury je Spirulina zařazena do vesmírného programu NASA, jelikož 1g této řasy nutričně nahradí 1kg ovoce a zeleniny.